Hlavní navigace

Hi, I'm a Mac!

11. 7. 2007 2:08 botanicus

Jak jsem se k macíkovi dostal …

Zdá se, že po několika letech poměrně spokojeného užívání Linuxu přišel čas následovat Martina Hassmana, Filipa Molčana a další a přesedlat na jablíčka. Poměrně pikantní na tom je, že na Mac OS X jsem přešel z minimalistického prostředí WMII, ve kterém jsem používal v zásadě téměř jen ncursesové aplikace jako například skvělý hudební přehrávač Music on console, IRC klient WeeChat a další. Poslední dobou jsem ještě k tomu z WeeChatu přešel na Emacs a jeho IRC klient ERC. Nakonec jsem používal v zásadě pouze dvě grafické aplikace, a to Gnome-terminal a Firefox, takže jistě chápete, že změna to byla opravdu markantní, s tím, že Arch Linux také zrovna dvakrát klikací nebyl.

Můj předchozí vývoj šel spíše k větší a větší jednoduchosti. Pominu-li asi čtrnáct dní bezprostředně po nainstalování mé první distribuce, tak jsem používal Gnome, z kterého jsem později přešel na Openbox, o něco později ještě na PekWM a chvíli jsem zkoušel FVWM-Crystal, EnlightenmtentION, čili prostředí, jejichž binárky zabírají několik málo stovek kb.

Ovocnáře jsem začal více brát na vědomí zhruba před půl rokem, kdy jsem začal pravidelně oblézat Apple centrum na Andělu. Nemaje zatím vlastní auto, jezdím domů z Knížecích, a tedy mívám na Andělu poměrně často dost času. O macu jsem čas od času uvažoval, ale tehdy spíše nevážně. Razantní změna nastala až na railsové konferenci v Ostravě, kde jablíčka převažovala, všichni si je pochvalovali. Odolat se skutečně nedalo …

Co se mi na macíkovi líbí …

Hardware

Vzhledem k tomu, že s notebookem často cestuji, klíčová je pro mne mobilita. V tomhle ohledu je macbook opravdová špička – váží 2.36 kg a má 325 × 227 × 27.5 mm, takže je opravdu malinkatý. Úhlopříčka je logicky menší, konkrétně se jedná o 13.3, ale vzhledem k tomu, že má rozlišení 1280 × 800, dá se s ním opravdu slušně pracovat. A to nejlepší na závěr – baterka by měla vydržet okolo šesti hodin.

Spolu s MacBookem ke mne přicestoval i drobný, elegantní ovladač, se kterým Mac parádně spolupracuje. Nechcete ráno vstávat hned z postele, ale chcete si nejdřív jen pustit hudbu a pozvolna se probouzet? Pustit si na dobru noc DVDčko a nemuset při tom ani vylézat z postele? Žádný problém.

Velmi zajímavé je rozložení macovské klávesnice. Zprvu jsem se zděsil, v průběhu času se mi ale zčíná líbit čím dál tím více. Zajímavým specifikem jsou například dva entery, přičemž ten truhý enter je první klávesa nalevo od kurzorového kříže. Abych řekl pravdu, nejdřív jsem z toho vyloženě rostl, protože přesně na tomto místě jsem míval klávesu Delete, ale když jsem se trochu adaptoval a zvykl si, uvědomil jsem si, že je to vlastně velmi dobře promyšlené a že přesně tam se opravdu hodí.

Software

Co se grafického prostředí týče, Mac OS X je opravdu velmi originální kus software. Přínáší spoustu nových a propracovaných konceptů, jako je například exposé. Exposé je prvotřídní featurka, kterou si jistě hned zamilujete – pomocí ní se vyznáte ve svých oknech ať již vám jich běží jakékoliv množství. Pokud si navíc exposé namapujete na zajetí do některého z aktivních rohů plochy či třeba na kliknutí prostředním tlačítkem myši, je to vyložená chuťovka.

Zaujalo mne, že program při zavření křížkem vlastně neukončíte, nýbrž se jen zbavíte aktuálního okna a software dál běží na pozadí. To má dva důsledky – jednak Mac OS X bude chtít větší RAMku, na druhou stranu se za to se odvděčí perfektní odezvou, o jaké se vám může jinde jen zdát. Myslím si, že tento koncept se časem rozšíří na všechny platformy.

Překvapila mne skvělá odladěnost Mac OS X včetně všech programů, včetně těch, které nejsou distribuovány se systémem. A co víc, vše je rozumně přednastavené, v zásadě se dá se vším pracovat out-of-the-box. Mile mne překvapil třeba i takový Emacs, jehož port na Mac OS X je velmi povedený, již v defaultní sestavě obsahuje mnohá makra, která si jinde musíte shnánět ve vlastní režii. Nainstaluju a nic nemusím řešit, to je filosofie Macu. Navíc velká část programů na Mac OS X je freeware, zpravidla dokonce OSS a nedostatku software se opravdu není třeba bát.

Mac OS X je patrně nejprovázanější systém, který jsem kdy viděl. Provázanost je dle mého názoru jedna z nejdůležitějších vlastností systému vůbec a osobně to považuji za jeden z největších problémů MS Windows. Druhá věc je, Microsoft by si asi nemohl dovolit distribuovat se systémem tolik programů jako to dělá Apple, protože by jej okamžitě zlinčovala EU jako se již stalo kvůli Media Playeru. Ale uživatele samozřejmě nezajímá, proč něco nemůže být, uživatel chce, aby to prostě běhalo a z tohoto pohledu si s Mac OS X rozhodně nemohu stěžovat.

Mac OS X disponuje spoustou různých utilitek, které má šikovně při ruce. Jednak má velmi dobře udělané sticky štítky, ale hlavně má perfektní Dashboard. Dashboard je velmi populární a je v mnoha různých podobách přejímám na další operační systémy. Petr nedávno psal o aDesklets, existují gDesklets a Superkaramba a své ekvivalenty má Dashboard samozřejmě i na Windows. Zcela zásadní rozdíl ovšem je, že zatímco různé odvozeniny zobrazují informace přímo na plochu, Dashboardí widgety nejsou vidět a musíte si je vyvolat klávesou F12. Z praktického hlediska to znamená, že nemusíte nikam odklízet aplikace, abyste se prokousali na plochu a pak je zase pracně maximalizovali.

Mám ještě v dosti živé paměti rozcházení powersave v Linuxu a proto jsem byl na vrcholu blaha při zjištění, jak bezproblémové je uspávání v Mac OS X. Zavřu víko notebooku a on se v cuku letu uspí. Otevřu víko a během okamžiku je připraven k čemukoliv. To dává mobilitě zase zcela nový rozměr, protože není nic snazšího než vytáhnout, zcela kdekoliv svůj mac, podívat se, na co je třeba (dejme tomu mapa, plán cesty … ), pak jej zaklapnout a nerušeně pokračovat zase v cestě.

grafikou v Mac OS X se dají dělat skutečné psí kusy. Ikonky v docku jsou doslova živé, nejen, že třeba mailový klient zobrazuje počet nepřečtených mailů, to koneckonců je dnes běžné, ale ikonky umí na panelu doslova a do písmene skákat, blikat a vůbec dělat všelijaké blázniviny co je právě napadne. Krom toho ještě velmi často využívají OSD k výpisu nejrůznějších událostí, což je dle mého názoru dosti praktické. To možná neocení každý, co ale zajisté nenechá chladného nikoho je překreslování oken, které je prostě dokonale plynulé, ne jako často vídáme ve Windows nebo v Linuxu, zejména pokud má počítač méně RAM.

Pokud je na macu nějaká doopravdy killer aplikace pro programátory, pak je jí dozajista TextMate. Viděli jste nějaká videa o Rails? Dozajista se v nich tento editor používal. Krom Ruby on Rails ale TextMate podporuje dalších asi šedesát programovacích jazyků.

Spotlight je zcela jistě nejdokonalejší technologie na desktopové vyhledávání vůbec. Se Spotlightem souvisejí tzv. „Smart folders“, což jsou složky zobrazující výsledky vyhledávání, které se neustále aktualizuje.

Obecné macovské trendy

Estetika je kapitola sama pro sebe. Jak ohledně software, tak ohledně hardware, applí produkty prostě nemají obdoby. Pro mne osobně je to velmi důležité – počítač nemá být jen hnusná šedá kraksna s rychlým procákem a skvělou grafárnou, jak si někteří stále myslí.

Inženýři Apple nedostatkem fantazie rozhodně netrpí, což se projevuje jak na hardware, tak na software. Zcela si mne získalo rolování – tah dvěma prsty nahoru/dolu či napravo/nalevo roluje. Taktéž lze používat klik dvěma prsty jako klik pravým tlačítkem. S lepším ovládáním jsem se osobně asi nesetkal.

Obecně jsou produkty Apple velmi typické, propracované do nejmenšího detailu. Například takový napájecí kabel – je udělán tak, aby nebylo možno notebook shodit zakopnutím o kabel. Stejně tak jsou k dispozici dva nástavce, umožňující mít kabel delší či kratší dle momentální potřeby. Svítící jablíčko na víku dokonale tento přístup demonstruje.

Pár chybiček by se našlo …

Samozřejmě nic není bez chyby a protože jsem zatím hlavně chválil, tak teď k tomu, co mi v Mac OS X chybí – samozřejmě jako rodilý linuxák nemohu opomenout vytknout absenci virtuálních ploch. Samozřejmě jejich popdoru jsem si zajistil externím prográmkem, je pěkný, funguje bezvadně, ale kdyby byla podpora přímo v systému, bylo by to lepší. Naštěstí v říjnu má vyjít Leopard ve kterém již podpora virtuálních ploch obsažena je, tak se těším.

Další věc, kterou velmi výrazně postrádám je kopírování označením a vložení prostředním tlačítkem myšidla, jak jej známe z Linuxu. Je to opravdu hodně návyková featurka a mac ji, zdá se, nemá.

Balíčkovací systémy sice existují, jeden je určen na kompilaci a je v duchu FreeBSDčkových portů a druhý využívá nástrojů debianních. Bohužel žádný systém není oficiálně podporován, což by bylo asi lepší. Fink je pěkný, ale nemá moc balíčků. MacPorts mají balíčků vyloženě málo a ta kompilace mi vyloženě nesedí, resp. na mac mi nepatří.

Závěrem …

Musím říci, že Apple nezklamal, jak co se týče hardware, tak co se týče software. Je mi jedno, že jsem si za to musel trochu připlatit, přece jenom, za takovou kvalitu se to vyplatí.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podporovali v přechodu na Mac, protože se opravdu vyplatil. Jmenovitě bych rád poděkoval Martinu Hassmanovi za podporu, rady a software a Karmimu za další, též velmi užitečné rady.

(Ne)povinné odkazy pro začínající jablíčkáře

Sdílet